۲ مهر ۱۳۸۷، ۱۳:۵۷

نمایش 5000 سال تاریخ خط و زبان در باغ کتیبه ها

نمایش 5000 سال تاریخ خط و زبان در باغ کتیبه ها

با افتتاح باغ کتیبه ها تحول مستمر 5000 ساله خط و زبان از مراحل تصویر و نشانه گزینی آغاز خط تا اشکال مختلف آن در معرض دید پژوهشگران و علاقمندان قرار خواهد گرفت.

به گزارش خبرگزاری مهر ، رسول بشاش رئیس مرکز کتیبه شناسی پژوهشکده زبان شناسی ، کتیبه ها و متون با اعلام اتمام فاز 1 و 2 راه اندازی باغ کتیبه ها همچون قرار گیری 20 نمونه باز سازی شده از کتیبه های صخره ای در محوطه و اجرای مسیر بازدید باغ کتیبه ها گفت: با در اختیار گذاشتن مکانی به منظور مطالعه و پژوهش که از سوی مدیریت مجموعه فرهنگی تاریخی نیاوران مورد موافقت قرار گرفته فاز سوم وتکمیل آن آغاز خواهد شد.

به گفته وی در این مجموعه نشانه های خطی سطری و اشکال مختلف خط های میخی اکدی ، عیلامی ، آشوری ،اوراتو و فارسی باستان و انواع خطوط الفبایی همچون پارتی ، نمونه های خط پهلوی تا انواع خط های دوران اسلامی کوفی ، نسخ، نستعلیق ، نستعلیق شکسته و ... برگرفته از صخره های واقع در ارتفاعات ، دره ها و غارها به صورت مولاژ یا همانند سازی شده به طور مستند و سلسله وار و واژه به واژه خطوط یاد شده را در بستر تاریخی 5000 ساله موضوع مطالعه و پژوهش محققین و پژوهشگران رشته های هنر، تاریخ، ادیان و خط و زبان قرار خواهد داد.

به اعتقاد وی این مرکز با فراهم ساختن فضای علمی ، آموزشی برای دانشجویان رشته های مربوطه وسیله انتقال و ارتقا، اطلاعات ارزشمندی برای عموم اقشار جامعه فراهم خواهد ساخت.

رئیس مرکز کتیبه شناسی پژوهشکده زبانشناسی ، کتیبه ها و متون در زمینه پیشینه راه اندازی باغ کتیبه ها گفت: فضا و فرصت ایجاد شده از سال 1364 و به دنبال اجرای طرح و برنامه مستند سازی کتیبه های صخره ای ایران و به منظور رفع  دغدغه های ناشی از تخریب و امحا کتیبه ها از سوی مرکز باستان شناسی سازمان میراث فرهنگی وقت آغاز شد و نخستین کپی برداری از کتیبه صخره ای دوره ساسانی مشکین شهر در سال 1368 صورت گرفت.

عضو هیئت علمی پژوهشکده زبانشناسی ،کتیبه ها و متون کپی برداری از دو کتیبه پارتی و پهلوی ساسانی شاپور اول در غار حاجی آباد و کتیبه های صخره ای شاپور اول و کرتیر در نقش رجب را از دیگر اقدامات پژوهشکده زبانشناسی ،کتیبه ها و متون عنوان کرد.

وی با اشاره به اینکه کپی یا مولاژ کتیبه کریتر از اصل خود کتیبه کاملتر است، افزود: این کتیبه مدتی پس از کپی برداری دچار ضایعه غیر قابل جبران از سوی افراد ناشناس شد. بخشی از این کتیبه درجایی که نام موبد ، هربدو کرتیر آمده با اره سنگ بری بریده و به سرقت رفت.

براساس این گزارش، در حال حاضر 20 نمونه ازمولاژهای کتیبه ها در این باغ کتیبه ها از دوره پیش تاریخی تا دوره تاریخی مستقر شده است.

قدیمی ترین مولاژ این مجموعه مربوط به کتیبه آنوبانی در سر پل ذهاب کرمانشاه به خط و زبان اکدی و متعلق به سالهای 2100- 2000 قبل از میلاد است.

نشتبان، رازلیق و سفندل از دیگر کتیبه هایی است که در این باغ به نمایش در آمده است.

باغ کتیبه ها در ضلع جنوب شرقی کاخ صاحبقرانیه مجموعه تاریخی نیاوران واقع شده و با همکاری پژوهشگاه ، معاونتهای میراث فرهنگی و فرهنگ و ارتباطات سازمان میراث فرهنگی ،صنایع دستی و گردشگری بویژه مدیریت مجموعه فرهنگی تاریخی نیاوران راه اندازی شده است.

کد خبر 754043

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha